Zgodovina nastanka ACA v Sloveniji

Navdih za nastanek (t. i. spočetje) slovenske skupine odraslih otrok alkoholikov je dobil soustanovitelj skupine D. v nedeljo 17. 5. 1993 na poti od nekdanjega vojaškega vadbišča v Crngrobu do vasi Sv. Duh pri Škofji Loki. Celotne okoliščine nastanka je D. opisal v tekstu z naslovom SPOČETJE skupine ACA – slovenske skupine mednarodne skupnosti AcOA/ACA in podnaslovom Jaz, odrasli otrok alkoholika.

Tekst, ki je za branje dolg slabo uro in pol, ima naslednja poglavja: Uvod (str. 1), Graditev družine (str. 3), Podiranje (str. 9), Smiselne slučajnosti (str. 12), Strokovna (samo)pomoč (str. 15), Spočetje ACA (str. 21) in Sklep (str. 24). Tekst je v prilogi. (Povezava do PDF datoteke) Navdih za nastanek je bil dokumentiran ob četrti obletnici 17. 5. 1997 in to v prilogi k slovenskemu prevodu prve angleške knjige o odraslih otrocih alkoholikov avtorice J. G. Woititz. Prvo srečanje je bilo v Kamniku 8. 10. 1993 med prijateljema-soustanoviteljema D. in A. Skupina je bila uradno ustanovljena 19. 10. 1996 pod imenom AnOnOA.

Po vsebini je pripadala dvema mednarodnima skupnostima: skupnosti Adult children of Alcoholics (AcOA/ACA) in skupnosti Codependents Anonimous (CodA). Skupina je delovala na omenjeni lokaciji do leta 2003, ko je njeno delovanje ugasnilo zaradi odselitve še drugega ustanovnega člana v Ljubljano. Skupina je bila ponovno obujena k delovanju na 27. obletnico navdiha za njen nastanek 17. 5. 2020 ob 19. uri na lokaciji Duhovnega središča Sv. Jožefa na naslovu Ul. Janeza Pavla II. 13, Ljubljana.