Format srečanja

FORMAT SREČANJA ACA

(Srečanje traja 1,5 ure)

Pozdravljeni. Moje ime je ___________. Dobrodošli na srečanju  ___________ skupine odraslih otrok alkoholikov in disfunkcionalnih družin. 

Prosim, da so med srečanjem vsi mobilni telefoni izključeni.

Srečujemo se, da si delimo izkušnje, ki smo jih imeli kot otroci, odraščajoči v alkoholični ali disfunkcionalni družini. Ta izkušnja nas je okužila takrat in vpliva na nas še danes. Z delom po 12 korakih, z osredotočanjem na Rešitev in s sprejemanjem Višje Moči, kakor jo razumemo, najdemo svobodo pred posledicami alkoholizma in drugih družinskih disfunkcij. Identificiramo se s “Problemom” in lastnostmi Seznama perila, ter se naučimo živeti v “Rešitvi”, en dan naenkrat.

Prosim vas, da se mi pridružite v minuti tišine, ki ji bo sledila molitvica za spokojnost. 

Hvala. …Bog, nakloni mi spokojnost

Prosim _______, če lahko prebere Seznam perila (ali Problem)

Prosim _______, če lahko prebere Rešitev.

Prosim _______, če lahko prebere 12 korakov. (spustimo)

Morda ste se poistovetili z našimi vsebinami, tudi če v vaši družini ni bilo očitnega alkoholizma ali odvisnosti. Kar je precej pogosto, kajti disfunkcija se lahko pojavi v družini brez prisotnosti odvisnosti. Dobrodošli med nami. 

Sedaj gremo lahko naokrog in se predstavimo s svojim imenom. Moje ime je ____________.

Če ste prvič na srečanju ACA, vas prosimo, da se predstavite s svojim imenom? Tega vas ne prosimo zato, da bi vas spravili v zadrego, ampak, da bi vam lahko izrekli dobrodošlico in vas spoznali. Veseli smo, da ste tukaj. Vztrajajte in prihajajte.

Ta program je ni lahek, toda če boste lahko zmogli to, kar se bo pojavilo v naslednjih šestih zaporednih srečanjih, se bo za vas začela pot iz zanikanja. To vam bo dalo svobodo od preteklosti. Tako vi kot vaše življenje se bosta spremenila. Na začetku mnogi nismo mogli prepoznati ali sprejeti, da so nekatere naše trenutne drže ali vedenja posledica nekaterih izkušenj, povezanih z alkoholizmom ali drugo disfunkcijo v našem otroštvu. Obnašamo se kot odrasli otroci, kar pomeni, da v interakcije odraslih vnašamo dvom vase in strah, naučen v otroštvu v odnosih z odraslimi. Z udeležbo šestih zaporednih srečanj in rednega udeleževanja v nadaljevanju, spoznamo in začnemo delovati kot Resnični jaz. 

Vsakega člana spodbujamo, da odkrito deli svoje izkušnje, kolikor čas dopušča. To je varen prostor za izmenjavo odraslih in otroških izkušenj, ne da bi bili sojeni.

Da bi vsem ali večini omogočili možnost podelitve med srečanji, prosimo vsako osebo, da omeji svojo podelitev na ___ minut (3 minute, če je na srečanju veliko udeležencev). Prosim _______ (nekoga), če lahko štopa. Hvala, _______.

Kar slišite na tem srečanju, naj tu tudi ostane. O zgodbah ali izkušnjah, ki jih tukaj slišimo, ne govorimo drugim ljudem. Prosim, spoštujmo anonimnost tistih, ki bodo danes delili svoje izkušnje z nami. 

Med podelitvijo se ne pogovarjamo navzkrižno. Navzkrižni pogovor pomeni prekinitev, navajanje ali komentiranje tega, kar je druga oseba povedala med srečanjem. Ne pogovarjamo se navzkrižno, ker kot odrasli otroci prihajamo iz družinskih okolij, kjer so bili naši občutki in dojemanje ocenjeni kot napačni ali defektni. Brez komentarja sprejmemo, kaj rečejo drugi, ker je zanje to res. Bolj kot da bi svetovali drugim, si prizadevamo za večjo odgovornost v svojem življenju. 

Tema današnjega srečanja je ____________ (študij korakov, odprt ali tematski pogovor, študij tradicij, pogovor z gostom ali drugo)

S podelitvijo bomo pričeli sedaj in končali ob ______ (približno 5 minut pred zaključkom srečanja, t.j. 20.25).

Sedaj lahko začnemo z podelitvijo. 

………………………………………………………………………………………………………………

(Podelitev v skupini se konča.) 

Sedaj je čas za 7. izročilo (naokrog gre košarica za prispevke), ki pravi: “Vsaka skupina ACA se mora samostojno podpirati, odklanjajoč zunanje donacije”. Novince spodbujamo k nakupu literature/knjig in jim ni treba prispevati na njihovem prvem srečanju. 

(Ali lahko nekdo prebere 12 izročil?) (spustimo)

 Sedaj je čas za: 

• Obvestila tajnika 

• Poročilo blagajnika (1x na mesec)

Ima kdo še kakšno obvestilo povezano z ACA? 
Tisti, ki ste z nami prvič, se lahko po srečanju obrnete na _________.
Hvala služiteljem za pripravo srečanja.

(Če je dovolj časa) Ali ima še kdo željo po podelitvi? (in/ali) To je ves čas, ki ga imamo za podelitev. Hvala, ker ste bili tukaj in prosimo vas, da še pridete. Če niste imeli možnosti za podelitev, se po srečanju z nekom pogovorite, če potrebujete pogovor. 

Prosim, če lahko tisti, ki ste pripravljeni biti mentorji, in imate tudi sami mentorja, dvignete roke, da se lahko tisti, ki iščejo mentorja, obrnejo na vas.

Čas je, da preberemo Obljube. 

Prosim _________, če lahko zaključi srečanje z molitvico za spokojnost? (stojimo in oblikujemo krog z držanjem za roke). 

Vztrajajmo in prihajajmo. Ker deluje!