Zbrika molitev za okrevanje …


Molitve za dnevno okrevanje …


Zjutraj:

Na kolenih moli za svobodo od samovolje in za trezen dan. “Jutranja molitev”(str. 21), “Molitev samo za danes”(str. 22), “Molitve 3. in 7. koraka”(str. 23) so prav tako priporočene. Preglej seznam hvaležnosti. Preglej načrte, ki jih imaš za tekoči dan in uporabi \Test Božje volje (spodaj). Beri iz Velike knjige AA in knjige iz drugih programov, ki jih obiskuješ.

Čez dan:

Pokliči mentorja. Če si prestrašen, prosi Boga, naj tvoj strah odstrani. Moli “Molitev za spokojnost”(str. 21) ali “Molitev za strah”(str. 22) in nato pomisli na nekoga, ki mu lahko pomagaš. Če te ljudje prizadenejo, moli za njih. Reci si: “Kako sem lahko koristen? Bog, prosim reši me jeze. Tvoja volja naj se zgodi”. (Ostale uporabne molitve so na str. 22.) Imej pogoste stike z novimi člani – vsak dan pokliči dva. Pojdi na srečanje vsaj enkrat na teden. V svojo domačo skupino pridi malo prej, da pomagaš vse pripraviti in ostani ob koncu na kavi.

Zvečer:

Beri iz Velike knjige AA ali drugo odobreno literature. Konstruktivno preglej svoj dan, s tem da uporabiš 11. korak: Pregled značajskih hib in vrlin (str. 21). Dopolni seznam hvaležnosti. Na kolenih moli in se zahvali za trezen dan (“Večerna molitev”, str. 21).

Molitve


Jutranja molitev:

Bog, usmeri moje misli, da ne bom zapadel samopomilovanju, nepoštenosti, samovolji, samo iskanju in strahu. Navdihuj moje mišljenje, odločitve in intuicijo. Pomagaj mi, da se sprostim in stvari jemljem z lahkoto. Osvobodi me dvoma in neodločenosti. Vodi me skozi današnji dan in mi pokaži moj naslednji korak. Bog, daj mi, kar potrebujem, da bom kos vsem težavam. Posebej te prosim za svobodo od samovolje. Vse to prosim, da bom lahko v kar največji prid Tebi in svojim bližnjim. (AA VK str. 83)

Molitev za današnji dan:

S Tvojo pomočjo, o Bog … bom danes skušal živeti samo za današnji dan in ne bom skušal reševati vseh svojih življenjskih problemov naenkrat. V naslednjih dvanajstih urah lahko naredim nekaj, kar bi se mi sicer upiralo, če bi taisto stvar moral početi celo življenje. Zgolj za danes – bom srečen. Večina ljudi je namreč srečnih toliko, kolikor svoj um odprejo sreči. Zgolj za danes se bom poskušal ravnati glede na danosti in ne poskušal vsega prilagoditi sebi. Sprejel bom \srečo”, ko me sreča in se ji prepustil. Zgolj za danes bom skušal utrditi svoj um. Učil se bom novosti, priročnih stvari; ne bom duševna lenoba – prebral bom kaj, kar zahteva napor, misel in zbranost. Zgolj za danes bom treniral svojo dušo v treh smereh: Nekomu bom naredil dobro delo, ne da bi me odkrili; če bo kdo izvedel, to ne bo štelo. Naredil bom vsaj dve stvari, ki jih nočem početi – samo za vadbo. Nikomur ne bom pokazal, da sem bil čustveno prizadet, morda me bo bolelo, vendar danes tega ne bom pokazal. Zgolj za danes bom razumevajoč. Izgledal bom kolikor mogoče dobro, ustrezno oblečen tiho govoril, ustrežljivo delal, ne bom kritiziral ne iskal napak in nikogar razen sebe ne bom poskušal izboljšati ali urediti. Zgolj za danes bom imel program. Morda ga ne bom povsem natančno upošteval, vendar ga bom imel. Rešil se bom pred dvema škodljivcema: hitenjem in neodločnostjo. Zgolj za danes si bom vzel pol ure za tišino in sprostitev. V tem času bom skušal na svoje življenje pogledati z boljše perspektive. Zgolj za danes bom neustrašen. Užival bom v lepoti in verjel, da kar dajem svetu, to bom tudi prejel.

Tekom dneva:

Bog, sedaj sem nemiren in (prestrašen) dvomeč. Pomagaj mi, da se ustavim in spoznam, da nisem več jaz glavni. Daj mi prave misli in dejanja, da mi bodo pomagala v teh posebnih situacijah. Bog, reši me pred strahom, jezo, skrbjo, samopomilovanjem ali neumnimi odločitvami – naj se zgodi Tvoja volja. (AA VK str. 83-84)

Ko sem zamerljiv:

Bog, pomagaj mi izkazati (tej osebi ali instituciji) enako strpnost, sočutje in potrpljenje, kakor bi ga rade volje namenil bolnemu prijatelju. ‘Ta človek je bolnik. Kako bi mu mogel biti v pomoč? Bog, obvaruj me pred jezo. Naj se zgodi Tvoja volja.'(AA VK str. 64)

Ko sem prestrašen:

Vsi strahovi so egocentrični. Predajam jih Tebi, o Bog. Ponižno te prosim, da jih odpraviš in usmeriš mojo pozornost, kamor bi Ti želel, da bi bila usmerjena. Nemudoma začnem preraščati strah. (AA VK str. 64)

Ko se zavem svojih hib in iščem Bozjo pomoč, da bi se spremenil:

Bog, oblikuj moje ideale na tem področju mojega življenja in mi pomagaj, da jih bom živel. Kaj naj naredim v vsakem posameznem primeru? Iskreno molim za pravšnji ideal, za vodstvo v vsakem negotovem položaju, za duševno zdravje in za moč, da bom delal prav. (AA VK str. 66-67)

Večerna molitev:

Bog, odpusti mi, ko sem bil zamerljiv, sebičen, nepošten in prestrašen. Pomagaj mi, da ne bom ničesar zadržal zase, ampak da bom to podelil z nekom. Pokaži mi, komu dolgujem opravičilo in mi pomagaj, da ga naredim. Pomagaj mi, da bom do vseh ljubeč in prijazen. Pomagaj mi, da bom mislil na to, kaj lahko naredim za druge. Pomagaj mi, da me ne zanese v skrbi, zamere ali tuhtanje v svoji glavi, tako da bom lahko koristen za druge. (AA VK str. 82)

Molitev za spokojnost:

Bog, nakloni mi spokojnost, da sprejmem, česar ne morem spremeniti, pogum, da spremenim kar morem in modrost, da sprevidim razliko. Tvoja volja, ne moja, naj se zgodi. (AA VK str. 326)

Molitev odstranjevanja (molitev za dati na stran)

Bog, prosim, pomagaj mi, da dam na stran vse, kar mislim, da vem o sebi, o drugih ljudeh, svoji bolezni, svoji zlomljenosti, duhovni poti in o Tebi Bog, da bom lahko dovzeten-a in imel-a novo izkušnjo z vsem naštetim, še posebej pa novo izkušnjo Tebe. Prosim, pomagaj mi, da vidim resnico.

Molitve po korakih:


1. korak:

Višja sila, priznam, da sem nemočen pred _______(alkoholom, soodvisnostjo, mamili, kockanjem, poželenjem,…). Priznam, da je moje življenje neobvladljivo, ko ga poskušam nadzorovati. Danes mi pomagaj razumeti resnični pomen nemoči. Odstrani vsako zanikanje moje odvisnosti.

Ali: Priznam, da sem nemočen pred ________(alkoholom, soodvisnostjo, mamili, kockanjem, poželenjem,…). Moje življenje je postalo neobvladljivo. (AA VK str. 55)

2. korak:

Višja sila, v srcu vem, da mi lahko samo Ti povrneš zdravo pamet. V ponižnosti Te prosim, da danes odpraviš moje zvijačne misli in zasvojensko vedenje. Ozdravi mojega duha in obnovi v meni bister um.

Ali: Brez pomoči je to preveč zame. Zato pa je tu Tisti, ki je vsemogočen – in Ta je Bog. Naj ga najdem sedaj! Polovični ukrepi me ne bodo pripeljali nikamor. Stojim na razpotju. Boga prosim za varstvo in skrb in se mu do konca izročim. (AA VK str. 55-56)

3. korak:

‘Bog, ponujam se Ti – delaj z menoj in stori z menoj, kakor je Tvoja volja. Odreši me okov sebičnosti, da bom lahko bolje izpolnjeval Tvojo voljo. Odvzemi moje tegobe, da bo zmaga nad njimi pričevala tistim, ki bi jim rad pomagal s Tvojo Močjo, Tvojo Ljubeznijo, Tvojim načinom življenja. Naj vselej izvršim Tvojo voljo!’ (AA VK str. 60)

4. korak:

Dragi Bog, jaz sem naredil zmešnjavo iz svojega življenja. Naredil sem, sedaj pa tega ne morem popraviti. Moje napake so moje, zato bom začel s temeljito in neustrašno moralno samo inventuro. Napisal bom svoje napake, vendar bom vključil tudi tisto, kar je dobro. Prosim za moč za dokončanje te naloge.

5. korak:

Bog, moja inventura mi je pokazala, kdo sem. Sedaj prosim za Tvojo pomoč, da priznam svoje napake drugi osebi in Tebi. Podpiraj me in bodi z menoj v tem koraku, saj brez tega koraka ne morem napredovati v svojem okrevanju. S Tvojo pomočjo lahko to storim in to bom tudi storil.

Ali: Bog, iz dna srca se ti zahvaljujem, da Te bolje poznam. Pomagaj mi, da se zavem česarkoli, kar sem pozabil omeniti drugi osebi. Pomagaj mi storiti vse, kar je potrebno, da bom končno zakorakal kot svobodna oseba. (AA VK str. 72)

6. korak:

Dragi Bog, pripravljen sem, da odpraviš moje značajske hibe, za katere sedaj spozna­vam, da so ovira za moje okrevanje. Pomagaj mi, da bom še naprej iskren do sebe in vodi me k duhovnemu in duševnemu zdravju.

Ali: Voljnost sem poudaril kot nekaj nenadomestljivega. Sedaj sem voljan prepustiti Bogu, da mi odvzame vse reči, ki sem jih priznal in so vredne graje. Če se še vedno oklepamo česa, kar nočemo opustiti, prosim Boga, da mi pomaga, da bom voljan. (AA VK str. 72)

7. korak:

‘Moj Stvarnik, zdaj sem se ti voljan prepustiti v celoti, tako v svojem dobrem kot v svojem slabem. Prosim te, odpravi zdaj prav vsako značajsko hibo, ki me ovira na poti k temu, da bi bil koristen Tebi in soljudem. Nakloni mi moč, da bom, ko odidem od tod, delal po Tvoji volji. Amen. (AA VK str. 72-73)

8. korak:

Dragi Bog, prosim Te za pomoč pri sestavi seznama vseh, ki sem jih prizadel. Prevzel bom odgovornost za svoje napake in bom odpuščal drugim, kot Ti odpuščaš meni. Podeli mi volj­nost, da bom to popravil. Za to te prosim.

Ali: Bog, pomagaj mi da bom postal voljan pomesti razbitine, ki so se nabrale zaradi mojega prizadevanja, da bi živel po svoji volji. Bog, Tvoja volja naj se zgodi tako za to osebo kot tudi zame. (AA VK str. 73)

9. korak:

Bog, molim za pravo držo pri oddolžitvah: naj bom pozoren, da v procesu ne bi niko­gar prizadel. Prosim Te za Tvoje vodstvo pri indirektnih oddolžitvah. Najpomembnejše, še naprej bom nadaljeval z oddolžitvami tako, da bom ostajal trezen, pomagal drugim in rasel v duhovnem življenju.

Ali: Bog, daj mi moč in vodstvo, da bom storil, kar je prav, ne glede na možne posledice. Pomagaj mi upoštevati druge, da jih ne bom kakorkoli prizadel. Pomagaj mi, da se bom z drugimi posveto­val, preden bom storil kaj, česar mi bo žal. Pokaži mi pot potrpljenja, sprejemanja, prijaznosti ter ljubezni in pomagaj mi živeti duhovno življenje. (AA VK str. 75, 76, 79)

10. korak:

Molim, da bi lahko nadaljeval z rastjo v zavedanju in učinkovitosti, z opravljanjem dnevne inventure samega sebe, s popravljanjem napak, ko jih storim, s prevzemanjem odgovornosti za svoja dejanja, z zavedanjem svojih negativnih in samo destruktivnih nagnjenj in vedenj, s pre­verjanjem svoje voljnosti, s spominjanjem, da potrebujem Tvojo pomoč, z ohranjanjem kodeksa ljubezni in sprejemanja drugih in naposled s tem, da še naprej prosim v dnevni molitvi, kako Ti lahko najbolje služim.

Ali: Bog, odstrani mojo sebičnost, neiskrenost, zamero in strah, ki so se ravnokar pojavili v mojem življenju. Pomagaj mi, da bom to takoj z nekom podelil in se kmalu oddolžil, če sem koga prizadel. Pomagaj mi, da se bom nehal boriti proti čemurkoli in komurkoli. Pokaži mi, kje sem lahko v pomoč drugim. Pomagaj mi, da bom reagiral prisebno, ne arogantno ali prestrašeno. Kako naj Ti najbolje služim? Zgodi se Tvoja (ne moja) volja. (AA VK str. 81, 82)

11. korak:

Dragi Bog, kakor Te razumem, molim, da bi ohranil mojo povezanost s Teboj odprto in prosto od zmede vsakodnevnega življenja. Preko molitve in meditacije še posebej prosim za svo­bodo od samovolje, racionalizacije in pobožnih želja. Molim za vodstvo v pravilnem razmišljanju in pozitivnem delovanju. Tvoja volja, Višja sila, ne moja, naj se zgodi.

Ali: Gospod, naredi me za orodje svojega miru. Kjer je sovraštvo, naj prinašam ljubezen. Kjer je žalitev, naj prinašam odpuščanje. Kjer je nesloga, naj prinašam edinost. Kjer je dvom, naj prinašam vero. Kjer je zmota, naj prinašam resnico. Kjer je obup, naj prinašam upanje. Kjer je žalost, naj prinašam veselje. Kjer je tema, naj prinašam luč. Učitelj, naj se ne trudim, da bi me drugi tolažili, ampak naj sam tolažim; da bi me drugi razumeli, ampak naj sam razumem; da bi me drugi ljubili, ampak naj sam ljubim. Kajti ko dajemo, prejemamo, ko odpuščamo, nam je odpuščeno in ko umremo, vstanemo v večno življenje. Amen.

12. korak:

Dragi Bog, moje duhovno prebujenje se nadaljuje. Pomoč, ki sem jo dobil, bom posredoval dalje in dal drugim tako znotraj kot izven tovarišije. Hvaležen sem za to priložnost. Ponižno molim, da bi iz dneva v dan hodil po poti duhovnega napredka. Molim za notranjo moč in modrost, da bi izvajal načela tega načina življenja v vsem, kar delam in govorim. Potrebujem vas, moji prijatelji, in ta program, vsako uro vsakega dne. To je boljši način za življenje.

Ali: Bog, prosim te, kaj lahko storim danes za osebo, ki je še vedno bolna? Prosim, pomagaj mi, da spravim mojo hišo v red in verjamem, da bodo odgovori prišli. Pomagaj mi narediti odnos s Tabo pravi, da se bodo lahko uresničevale velike reči zame in za neštete druge. To je za nas Veliko dejstvo. Pomagaj mi, da se bom prepustil Tebi. Pomagaj mi, da bom priznaval svoje napake Tebi in mojim sotovarišem. Pomagaj mi odstraniti razbitine preteklosti. Pomagaj mi, da bom svobodno razdajal, kar najdem in se pridružil drugim. Naj nas Bog blagoslovi in varuje. (AA VK str. 158)