5. december – Interference

“Beseda ‘navzkrižno govorjenje’ (crosstalk) pomeni prekinjanje, komentiranje ali sklicevanje na pripombe nekoga drugega med sestankom…

… Vsaka oseba lahko deli svoje občutke in zaznave brez obsojanja drugih.”

BRB str. 341

Nekateri od nas imajo težave s pravilom brez navzkrižnega pogovora v ACA.

Morda verjamemo, da morajo drugi res slišati naša dragocena mnenja in vpogled! To lahko povzroči, da kršimo meje drugih. In to lahko ovira druge, da v svojem času odkrijejo svojo resnico.

Ugotovljeno je bilo, da ko živčni dirkalni konj ostane sam, postane preprosto bolj živčen. Ko pa je koza v hlevu, se dirkalni konj umiri. Koza seveda ne reče dirkalnemu konju: “Pomiri se, neumen si!” Prisotnost koze je tisto, kar naredi razliko za konja. Prisotnost lahko pove, česar besede ne morejo.

Ko nas zamika, da bi dali nepotrebne nasvete ali mnenje, nam je lahko v pomoč, če se spomnimo te analogije konja in koze. Zase in za druge lahko naredimo največ dobrega tako, da samo govorimo svojo resnico in govorimo o svojih občutkih. S tem lahko služimo kot živ dokaz, da je temu programu mogoče zaupati, da se lahko vsi ozdravimo ob svojem času. Naša naloga ni, da popravljamo ali vzgajamo drug drugega. Tega se naučimo narediti sami, ko nam je to dopuščeno.

Na ta dan se zavedam, da nimam vseh odgovorov.

Najboljša pot za vse vpletene je osredotočenje nase in prisotnost za druge, namesto da bi jih poskušali ‘popraviti’.