10. julij – Soodvisnost

“Odrasli otroci iz različnih družin se za najbolj zanesljive rezultate osredotočamo nase. Postopoma se osvobajamo soodvisnih ali zasvojenih odnosov.”

BRB str. 60

Preden smo pričeli z okrevanjem, se je zdelo, da so naši odnosi soodvisni ali zasvojeni. Tega smo bili navajeni; s tem smo odraščali. Če je kdo želel nekaj od nas, nam je bilo neprijetno, ker nismo dobro razumeli, kaj je to “nekaj”. Kratek čas smo lahko vztrajali, vendar so se med nami sčasoma dvignile nevidne stene. Nismo imeli vzornikov za zdravo dajanje in jemanje.

Ko se pri ACA učimo osredotočati nase, se sprva zdi nerodno. Večina nas ni navajena čustveno skrbeti zase. Postopoma začnemo dojemati, da lahko odidemo od tistih, ki nas še vedno zlorabljajo, in čutimo občutek svobode, ki je nov, ker se ne počutimo krive.

Moč nabiramo pri tistih, ki so prišli pred nami v program. Slišimo, kako so se soočali s težkimi spremembami z vero in zaupanjem v svojo Višjo Moč in tiste, s katerimi delijo svojo pot. Vidimo, da se obljube tega programa izpolnjujejo pri drugih, in zdaj imamo pogum, da prosimo za smernice, ki so na voljo.

Danes sprostim svoje soodvisne in zasvojene odnose v korist tistih, ki temeljijo na medsebojnem spoštovanju. Naučil se bom novega »plesa«, ki me more polniti z življenjem.