17. julij – Seksualna zloraba

Sprostimo občutke sramu, ki smo jih nosili ob spolni zlorabi.”

BRB str. 233

Tisti med nami, ki smo bili spolno zlorabljeni, pogosto težimo k samouničevalnemu vedenju, da bi ublažili bolečino in sram.

S srečanji in pomočjo naše Višje Sile se postopoma znebimo nekaterih vedenj, ki nas oklepajo v stiski. Če smo se spolno promiskuitetno vedli, se naučimo spoštovanja do sebe in drugih; če nam je uporaba pornografije prinesla sram in krivdo, si pošteno ogledamo njen učinek in ga nekega dne opustimo; če smo se omrtvičili z »družbeno sprejemljivimi« zabavami, kot so TV in računalniške igre, se naučimo najti ravnovesje.

Nekateri med nami, ki smo finančno povezani s svojimi storilci, začnemo sprejemati korake, da postanemo finančno neodvisni od njih, in se izognemo njihovemu nadzoru.

V okrevanju izkazujemo čast našim notranjim otrokom, ki so preživeli zlorabo, tako da smo se znova naučili igrati, jim dali glas in jih poslušali, zlasti glede seksualnih misli. Sporočamo jim, da je v redu govoriti, zaupati in čutiti. Dajemo jim vedeti, da smo zanje tu in da so nam na prvem mestu – da jim ni treba seksualno izstopati, da bi bili ljubljeni (in opaženi).

Danes se bom spomnil, da ko delam svoj program, rešujem sebe. Ne bom več dovolil, da bi zloraba nadzorovala moje življenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.