25. avgust – Izživljanje

“Z delom v programu ACA se naučimo prepoznati, kdaj razmišljamo kot žrtev ali preganjalec, in se o tem pogovarjati.”

BRB str. 9

Ker je bil seznam perila, ko smo našli ACA, tako pomemben del naše prvotne identifikacije, smo to miselnost (kako se nam je zgodila krivica) uporabili v zgodnjem okrevanju. Da bi razkrili celoten obseg naše žalosti in sprostili svoja čustva, smo morali razmisliti o naši preteklosti skozi oči žrtve, kar smo postali.

Delo po korakih je razkrilo, kako naša preteklost ne samo da je iz nas naredila žrtve, ampak nas mnoge naučila, da smo kruti, maščevalni in zajedljivi, ko smo se odločili, da bomo nekomu »poplačali«. Nato smo videli Seznam drugega perila in našli nadaljnjo možnost identifikacije sebe. Poleg tega, da smo bili žrtve pred davnimi časi, smo mnogi od nas bili jezni, razočarani otroci, ki smo se naučili, kako raniti druge. In to smo počeli, mnogo, mnogo let.

Ko smo si kot otroci obljubili, da nikoli ne bomo takšni kot naši starši, smo medtem odrasli obstali z enakim vedenjem.

Toda v ACA smo kmalu ugotovili, da nismo sami v tem paradoksu. Na naših srečanjih smo sedeli skupaj, vsak od nas mučenec in mučitelj; dvignili smo glave, odstranili sram in razumeli, da drugače ne bi šlo. Začeli smo okrevati z našo novo družino ACA.

Danes bom, ko bom začutil, da me bo zaneslo, vzel »time-out«, da si bom potem lahko vzel »time-in«. Osredotočil se bom navznoter, razmišljal in o tem govoril s svojimi sopotniki.