30. junij – Nikoli sami

“Na naši poti potrebujemo pomoč zaupanja vrednega prijatelja z znanjem o okrevanju.”

BRB str. 379

Velika rdeča knjiga ACA nam pove, da smo usposobljeni po menjavi 72 letnih časov (18 let) in naučeni veščin preživetja, kar pa se kot odraslim spremeni v disfunkcionalno vedenje. Ko se tega zavemo, se zdi nerazumno pričakovati popolno okrevanje po nekaj sestankih, nekaj urah z delovnim zvezkom ACA ali celo branju Velike rdeče knjige od ene platnice do druge platnice.

V primerih ločitve je rečeno, da je za vsakih pet let zakona potrebno eno leto žalovanja. Če to formulo prevedemo v naše okoliščine žalovanja našega ACA »razpoka duše«, postane še bolj razumljivo, da je okrevanje trajajoč proces. In da to se zares ne more zgoditi brez pomoči naše Višje Moči in sopotnikov, ki nas lahko odpeljejo stran od let zamrznjenih čustev.

Okrevanje ACA ima svoje vzpone in padce, ne glede na to, kako trdo delamo na tem. Zato je pomembno vedeti, da se nam lahko zgodijo recidivi, tako kot pri drugih programih Dvanajst korakov. Vendar pa nas lahko recidiv ACA popelje v obdobja žalosti in izolacije. To postaja manj pogosto, kakor si še naprej dovolimo biti ljudje in delati napake. Naučimo se odložiti ogledalo ostrega samoobtoževanja in vanj pustimo življenje in spokojnost.

Na ta dan se bom spomnil, da je okrevanje pot, na kateri mi ni treba iti sam. Zaupal bom drugim ACA, ki prav tako iščejo resnico, da mi pomagajo.