4. januar – Lažni jaz

“Um je razvil Lastnosti seznama perila ali lažnega jaza, da bi sploh preživel.”

BRB str. xxvi

Mnogi od nas smo bili rojeni v sovražnem svetu.

Instinktivno smo se naučili zaznavati nevarnost. Ujeti smo bili v družinsko zgodbo, odigrali svojo vlogo in naredili, kar smo morali narediti, da smo preživeli. Nismo mogli biti pristni – to, kar smo bili namenjeni. Oblikovali smo osebnost, ki se je lahko spremenila kakor je bilo potrebno in se prilagodila vsaki situaciji. Za preživetje je bilo potrebno veliko spretnosti in naš lažni jaz nas je varoval v otroštvu.

Pred ACA nas večina ni vedela, da smo ta lažni jaz prenesli v odraslo dobo.

Ko smo pridobili novo zavest, nam je to pomagalo opaziti nenehni naval negativnih misli, ki jih je oddajal naš lažni jaz. Zdelo se je, da je 14 Lastnosti (https://aca.si/literatura/seznam-perila/ ) postalo del naše DNK.

Kakor gremo pogumno naprej, uporabljamo srečanja in prijatelje za okrevanje in kot podporo.

Naša literatura nas informira in preoblikuje naše razmišljanje. Koraki nam pomagajo ugotoviti, kdo v resnici smo. Vemo, da so bile lastnosti pomemben del našega zgodnjega preživetja, zdaj pa nas zadržujejo. Ko stojimo na razpotju, se odločimo, da svojemu notranjemu otroku dovolimo, da pride iz skrivališča. Postanemo svoj Resnični Jaz. Ko si opomoremo, se Lastnosti počasi talijo do trenutka, ko izgubijo moč nad nami.

Na ta dan se bom spomnil, kako daleč sem prišel. Cenim samospoznanje, ki sem ga pridobil v ACA in mi ne daje več lažne moči.