7. oktober – Zmernost

“Danes, ko delujem kompulzivno, si oddahnem od te dejavnosti, da umirim svoje vedenje. Včasih moram na glas reči:” To predajam Bogu.””

BRB str. 138

Imamo domove z avtomatskim nadzorom temperature.

Ogrevanje se ne vključi, dokler termostat ne zazna, da je še dovolj toplo. Klimatska naprava deluje ravno obratno.

Ta proces modulacije (zvezne regulacije glede na veličino) ni bil prisoten v naših izvornih družinah. Skoraj vsaka življenjska situacija je bodisi prejela največji odziv ali je bila praktično prezrta (zanikanje). Starš bi lahko besnil zaradi prometnega zastoja, vendar nikoli ne bi razpravljal o tragični družinski smrti.

To pomanjkanje modulacije ali zmernosti kot odziv na življenjske dogodke nas je večino poslalo v življenje odraslih brez učinkovitih vzornikov ali sprejemljivih načinov ravnanja s svojimi čustvi. Imeli smo le dve nastavitvi, MAX ON in MAX OFF in nismo razumeli, zakaj. Razbesneli smo od jeze in nismo imeli pojma, zakaj nismo mogli žalovati za resnimi življenjskimi dogodki.

Zdaj vemo, da smo tako programirani.

V ACA s Koraki in pomočjo sopotnika vidimo, da nismo sami.

Spet najdemo vedrino in lahko premišljeno ocenimo vsak življenjski dogodek, nato pa se odločimo za razumno ravnanje, če je potrebno ukrepanje. Naučimo se narediti svoje in nato “prepustimo Bogu, da deluje.”

Ko gremo skozi ta proces, pridobivamo vedrino in spokojnost (op. IZ).

Na današnji dan lahko uravnavam svoj odziv na situacijo. Zavestno se odločim, da ne bom uporabil reaktivnega ali zanikajočega vedenja, ki sem se ju naučil ko sem še bil otrok.