8. februar – Humor

“Pogosto smo izgubili ustvarjalnost, fleksibilnost in smisel za humor.”

BRB str. 333

»Svoj smisel za humor imam vselej spravljen v zadnjem žepu- da mi je tam stalno na voljo,« je dejal starec.

“Kje pa ti hraniš svojega?”

Ko prvič vstopimo na srečanja ACA, je zadnja stvar na svetu, na katero pomislimo, smisel za humor. Preveč je bolečine. V mnogih disfunkcionalnih družinah je bilo tisto, kar je postalo humor, v resnici oblika sarkazma. Za nekatere od nas, ki smo bili maskota ali klovn v izvorni družini, je bila uporaba humorja celo naša druga narava. Ampak to je bila vloga, ki smo jo odigrali za preživetje.

Ponovno odkrivanje našega pravega smisla za humor se včasih začne na srečanjih ACA. Velikokrat izbruhne smeh, ko nekdo izreče določene stvari. A ta smeh ni namenjen norčevanju; je priznanje skupne izkušnje, ki nas združuje. Sopotniki razumejo, o čem govorimo.

Odpiranje našemu smislu za humor omogoča, da okrevanje uspe. Odkrivamo, da je smeh lahko čudovito orodje v naši orodjarni okrevanja. Gledamo lahko smešne filme ali odlomke iz interneta, da v nas vzbudijo gromki smeh. Čudovito je, če je zdrav humor del procesa zdravljenja.

Na današnji dan bom ohranil svoje srce odprto za stvari, ob katerih se lahko nasmejim. Smeh mi prinaša veselje in polepša vse.

Življenje je lepo!