10. december – Rešitev – spoštovanje

“Naučimo se postati sami svoji starši z nežnostjo, humorjem, ljubeznijo in spoštovanjem.”

BRB str. 590

Ko se v ACA učimo postati sami svoji starši, se pogosto znajdemo v nasprotju s svojim notranjim otrokom.

Mogoče naš otrok hrepeni po dragi skodelici čaja v bližnji kavarni ali pa si le želi boljši avto. Morda bi nekoč z zasramovanjem zatrli ta notranji glas in rekli stvari, ki smo jih slišali kot otroci, na primer “Nehaj si želeti tega, česar nikoli ne moreš imeti.” Zdaj smo lahko odgovorni starši in spoštljivo rečemo: “Ne, tega si trenutno ne moremo privoščiti.”

S pomočjo našega programa se tudi naučimo postavljati stvari v perspektivo.

Mogoče se lahko odločimo, da angleški čaj z mlekom pač nikoli ne bo vsakodnevna navada, si pa ga lahko privoščimo enkrat če že ima naš notranji otrok slab dan in si želi priboljšek. In ja, Lamborghini je sicer izven naše plačilne zmožnosti, vendar si lahko dovolimo obisk namišljenega Lamborghinijevega salona, se usedemo v avto s svojim notranjim otrokom in rečemo: “V redu je, če želimo stvari, ki jih morda nikoli ne bomo imeli.” To je lahko drobno, a trajno darilo, da ne zatremo naših upov in sanj.

Na današnji dan bom izkazal spoštovanje do sebe, svojega notranjega otroka in drugih. Spomnil se bom, da so se mi zgodile čudovite stvari, za katere nisem mislil, da so možne, ker sem si upal sanjati.