10. januar – Naš jezik okrevanja

“Morda govorimo žargon programa, vendar ne govorimo o tem, kaj je naša resnična težava.”

BRB str. 432

Na začetku smo mnogi od nas našli veliko tolažbo že v novem jeziku okrevanja. Ščitilo nas je pred starim načinom razmišljanja. Toda nekateri smo kmalu ugotovili, da »samo govorjenje« brez »dela po korakih« ni spremenilo našega dejanskega vedenja. A tudi že z lahnimi koraki smo poškodovali sebe in tiste okoli sebe. Kot smo se naučili, da že ko smo bili otroci nismo delali preplaha, a posledice pa nas še vedno močno prizadenejo. Kar pa smo morali videti je, da smo v boju za življenje.

Ko prepoznamo svojo samozadovoljnost, se začnemo osvobajati. Svoje odločitve sprejemamo kot odrasli s čvrsto hrbtenico. Odraščamo. Zase naredimo tisto, česar ne zmore nihče drug: rešujemo sami sebe. To naredimo tako, da se prepustim nadzor in spustimo v svoje življenje druge ljudi, ki nam lahko pomagajo – sponzorja, sopotnika, terapevta – kogar koli potrebujemo.

Ne iščemo popolnosti, ampak napredek.

Odložimo svoje dvome in stopimo v luč nove resnice. Morda je boleče biti iskren in poskusiti nekaj novega, vendar ne tako boleče kot ostati tam, kjer smo.

Na današnji dan bom ukrepal, da pridobim sponzorja, če ga še nimam. Zavezal se bom, da bom delal po Korakih in ne bom samo govoril o tem.