10. september – Družinsko drevo

“Ne moremo dovolj oceniti potrebe po oblikovanju obsežnega družinskega drevesa, ki z vse večjo jasnostjo razkriva učinke družinske disfunkcije v naših današnjih življenjih.”

BRB str. 127

Mnogim so njihove družine dale jasno vedeti, da so zgube, in ujeli smo se na ta trnek in vrvico ter potonili v lastni greznici. Morda smo mislili, da smo edini, ki smo bili zmedeni- dokler nismo sestavili družinskega drevesa.

V našem družinskem drevesu ACA so navedeni naši predniki, tako kot v vsakem družinskem drevesu. Vsaki osebi pa dodamo vsaj eno oznako s strani 128 BRB. Oznake določimo tako, da od sorodnikov ugotovimo, kakšno družinsko zgodovino imamo. Verjetno vemo, da je bila mama mučenka, oče pa samotar. Morda pa nismo vedeli, da je dedek bil ženskar in je babica bila pretirano zaskrbljena ali da je bil pradedek deloholik in je prababica preveč pila, čeprav so temu rekli drugače.

Naše družinsko drevo nam pomaga videti, da lahko naš način govora, oblačenja, hoje in nasmeha pripada tudi ljudem iz naše preteklosti. To nam pomaga, da se odločimo, kaj želimo obdržati in katere mehanizme spoprijemanja smo morda posnemali in ne delujejo več.

Ko spoznamo, da smo morda posnemali to, kar smo opazili, se družinske skrivnosti ustavijo in se začne naše življenje. Oboroženi s tem znanjem se lahko svobodno odločimo, ko se naučimo obnavljati sebe.

Na ta dan se bom spominjal preteklosti, da ne bom ponavljal vzorcev motenj svoje družine. Nobene skrivnosti več!