14. april – Višja Moč

“…mnogi od nas se počutijo neprijetno ob besedi ‘Bog’ in se lahko umaknejo že ob sami omembi besede … Ti člani pogosto najdejo olajšanje v misli, da bi G-O-D lahko pomenil ‘dobro, urejeno smer’ (Good, Orderly Direction)”

BRB str. 78

Mnoge od nas so kot otroke poškodovali v imenu vere in Boga.

Morda smo odraščali v naukih, ki so nam prikazovali Boga, ki kaznuje, ali v domu, kjer ni bilo strpnosti do drugih prepričanj. Morda še vedno ne prepoznamo globine škode, ki sta nam jo povzročila sram in čustvena zloraba, ki smo ju doživeli v imenu Boga.

Ko smo našli ACA, smo morda že pri korakih imeli težave z uporabo besede Bog. Potem so nekateri govorili o svojem verovanju v Boga in omenjali svojo vero, kot ogromen gumb, ki so ga nenehno pritiskali. Če smo zaradi tega prenehali obiskovati sestanke, smo s tem zavrnili program, namenjen ljudem vseh sistemov prepričanj, ne glede na to, ali svojo Višjo Moč že imenujejo “Bog” ali ne.

A če ostanemo, lahko naredimo številne stvari.

Med delitvijo lahko potrdimo lastno prepričanje z besedami: “Ta program deluje zame, ker je duhovni, ne verski.” Ali pa, ko nekdo reče »Bog«, si to lahko predstavljam kot kratico za »dobra, urejena smer« (Good, Orderly Direction).

Katera koli od teh izbir ali še številne druge nam lahko pomagajo najti način, da »vzamemo tisto, kar nam je koristno, in pustimo vse ostalo«.

Na današnji dan ne bom kar “otroka v lavorju vrgel ven skupaj z vodo.” Samo zato, ker nekateri ljudje verjamejo v Višjo Moč, zaradi katere mi je neprijetno, še ne pomeni, da program ni pravi zame.