16. april – Kritični notranji glas

“Na skrivaj si lahko rečemo, da si ne bomo nikoli opomogli ali pa da ne moremo izkusiti prednosti Korakov. To je subtilen, a kritičen notranji glas, ki nas skuša izključiti iz okrevanja.”

BRB str. 49

Vsi smo že slišali, da so ljudje po naravi bitja navad. Zdi se, da ni pomembno, ali so te navade dobre za nas ali nam škodujejo; zagotavljajo nam določeno raven ugodja.

Okrevanje prinaša spremembe, na katere ljudje okoli nas, ki so vajeni naše disfunkcije, pogosto gledajo sumljivo – to je že znan odziv. Nekateri od teh ljudi se lahko počutijo ogrožene zaradi naše spremembe in poskušajo posegati vanjo. To ni nič nenavadnega in drugi v programu nas opozorijo na to možnost.

Zavedamo pa se tudi našega kritičnega notranjega starša, ki lahko poskuša sabotirati naše okrevanje s stavki, kot so: »Morda je to napačna stvar«. “Ali bom sploh vedel, kdo sem, če se spremenim?” “Mogoče sem prestar, da bi to počel.” Ko se ta glas oglasi, je čas, da se obrnemo na naše sopotnike ACA za pomoč in podporo.

Na današnji dan se bom zavedal, kako moj kritični notranji starš skuša v meni sejati dvom. Da ostanem prizemljen, si potrjujem, da sem zdaj na pravi poti.