19. julij – Ravnovesje

Naše izkušnje kot otroci usklajujemo z zavedanjem, da imamo z ACA edinstveno priložnost, da prekinemo krog družinske disfunkcije.”

BRB str. 95

Zdelo se je, da mnogi naši družinski člani živijo od enega do drugega trenutka aktivnosti. O kakšnem vnaprejšnjem načrtovanju možnosti in/ali o tem, kako najbolje pristopiti k situacijam, ni bilo veliko razmišljanja, če sploh. Nekateri med nami smo kot medtem odrasli poskušali spremeniti ta vzorec, morda takrat ko smo si ustvarili lastne družine. Morda smo pri načrtovanju postali togi, da bi preveč nadomestili kaos, ki smo ga doživeli, ali pa smo se pogosto počutili preobremenjene. Videti je bilo, da nismo sposobni pogledati širše slike in ukrepati skladno s tem, zato smo se dosledno grajali zaradi te pomanjkljivosti.

Ko v okrevanju najdemo nov način življenja, si prizadevamo izbrisati stare posnetke in stare načine delovanja. A zakoreninjene navade ne izginejo čez noč. Ko se počutimo na obeh koncih reakcijskega spektra – preveč togi ali preobremenjeni – odpremo svojo novo torbo z orodji okrevanja in najdemo načine, da se osredotočimo, bodisi s telefonskim klicem ali uporabo drugega pripomočka. S tem okrepimo svojo odločenost, da živimo življenja z namenom. Namen in upanje najdemo zaradi ravnovesja, ki ju lahko integriramo. To vodi do miru in spokojnosti, ki si ju vedno zaslužimo.

Danes se bom ustavil in pomislil, kako želim preživeti svoj dan. Potrjujem, da si zaslužim živeti uravnoteženo življenje, ki si ga sam izberem, ne življenja, ki se mi preprosto zgodi.