2. november – Potrpežljivost

“Še ena možna nevarnost je lahko prevzem preveč programskega dela naenkrat. Nekateri člani, ki kadijo, se prenajedajo in imajo spolne ekscese, lahko poskušajo odpraviti kar vse motnje naenkrat. Za te člane ACA predlagamo dva programska slogana: ‘Na najbolj lahek način’ in ‘Najprej najpomembnejše stvari’.”

BRB str. 51

Ko smo se prvič odločili, da se bomo udeležili srečanja ACA, smo vstopili v dvorano sami, prestrašeni, jezni ali izčrpani. Vedeli smo, da moramo nekaj narediti, nismo pa vedeli, kaj– zato smo prišli sem. Mnogi od nas so iskali načine, kako spremeniti ljudi v svojem življenju, in želeli smo jih spremeniti zdaj.

Izvedeli smo, da se težave z izvorno družino in neuspešni odnosi niso zgodili čez noč.

A ta teden nam ni treba prebrati vsake knjige za samopomoč ali izročiti svojega seznama perila vsem, ki jih poznamo. Če želimo resnično zaupati, da bo program za nas deloval, se naučimo slediti stopinjam tistih, ki so prišli pred nami – se upočasniti in »se umiriti«.

Z obiskovanjem sestankov se naučimo poskrbeti zase.

Molimo za pogum, da prosimo nekoga za mentorja ali sopotnika, ki nam bo pomagal delati Korake. Nehamo komplicirati, analizirati in debatirati. Naučimo se obdržati osredotočenost nase in na »najbolj preprost način«.

Na ta dan se bom spomnil, da bom prijazen do sebe. Uporabil bom slogane, zlasti “Najprej najvažnejše stvari”, “Narediti na najbolj enostaven način” in “Naj bo preprosto”. Pomagali mi bodo ostati prizemljen (in stanoviten, op. IZ).