20. december – Ločitev

“Uporaba snovi za spreminjanje občutkov je drugi način ločitve od občutka bolečine. Najlažje dostopne snovi so alkohol, sladkor, nikotin in kofein.”

BRB str. 87

Mnogi od nas so prišli v ACA z odvisnostjo od drog ali alkohola.

Drugi so prišli z odvisnostjo od denarja, hrane, seksa ali iger na srečo. S pomočjo drugih programov 12 korakov smo uspešno reševali te predstavljajoče probleme. Obstajale pa so tudi druge na videz bolj sprejemljive odvisnosti, ki smo jih izbrali kot način, da prikrijejo našo bolečino. V našem prizadevanju za čustveno treznost v ACA nam morajo biti naši občutki na voljo, da lahko najdemo osnovno travmo v našem življenju. Tudi če sodelujemo pri teh bolj sprejemljivih odvisnostih, kot je gledanje ure televizije vsak dan, nikotinska navada, ki prekinja vse, kar počnemo, ali prekomerno uživanje kofeina, so nam naši občutki prikriti.

Če še naprej spreminjamo svoja čustva na te ali podobne načine, je to morda zato, ker se nam osnovna travma zdi preveč strašljiva, da bi se soočili. Toda da bi našli pravo svobodo za našega notranjega otroka, je potrebno, da so naši občutki dostopni. Če želimo postati lastni ljubeči starši, moramo biti »prisotni«, da izvajamo svoj program, kar pomeni, da zavračamo vzornike našega otroštva. Zavezujemo se, da se zloraba tukaj neha! Dovolimo si biti nepopolni in gremo proti svojemu končnemu cilju, da smo popolnoma budni brez zadržkov.

Na današnji dan bom odkrit glede tega, s čim lahko omrtvim svoja čustva. Poiskal bom pomoč, da bom našel mir, ki si ga zaslužim.