21. julij – Ljudje z avtoriteto

“Zloraba avtoritarnih oseb v otroštvu nas je medtem odraslih pustila na preži glede oseb z avtoriteto. Privzeto tako postavljamo ljudi v to kategorijo, pa četudi to morda sploh niso.”

BRB P. 379

Strah pred avtoriteto v našem odraslem življenju lahko doda nepotreben stres, ko se sprožijo stari strahovi.

Kot otroci so bili mnogi od nas nenehno na preži, da ne bi svojega starša razočarali ali v iskanju skrivališča, ko bi postalo nevarno za nas. Eden ali oba starša sta bila morda strokovnjaka za ustvarjanje resničnega ali zamišljenega strahu v nas.

Rutinsko se zdaj srečujemo z drugimi, ki imajo avtoriteto nad nami, bodisi zaradi naših delovnih mest ali njihovih. Nekateri od nas tudi dovoljujejo ljudem, da prevzamejo vlogo avtoritete, ker se bojimo konfliktov. Lahko je zastrašujoče, ko nam uslužbenec na parkirišču reče, da ne moremo parkirati “tam” ali ko nas prodajalec poskuša pregovoriti v drug nakup. Naš cilj v okrevanju je prepoznati te situacije za to, kar so, in da se naučimo delovati kot odrasli.

Da bi pridobili nadzor nad svojim življenjem, ko komuniciramo z nekom z avtoriteto, zdaj opravimo hitro notranje preverjanje.

Se počutimo strašljivega, jeznega, zamerljivega ali plašnega? Ali ta oseba odraža naše zasvojenosti? Če je tako, ustavimo in preučimo situacijo z novega vidika. Postopek morda ni prijeten, vendar se nam naše otroštvo ne vrača v odraslo življenje.

Na ta dan bom prepoznal, ko se z otroškimi reakcijami odzivam na osebe z avtoriteto. K temu bom pristopil iz nove perspektive kot odrasla oseba v okrevanju.