25. junij – Hrana za čustva

“ACA recidiv lahko prinese vrnitev samouničevalnega ravnanja. To lahko vključuje čustveno prehranjevanje, uživanje drog, kompulzivne spolne odnose ali druga škodljiva vedenja.”

BRB str. 391

Kot otroci nismo smeli čutiti svojih občutkov.

Za nas ni bilo varno reči, da smo bili žalostni, prestrašeni ali jezni. Ignoriranje naših občutkov nas je v resnici prizadelo. Da bi si olajšali bolečino, so se mnogi od nas zatekali k zasvojenskemu vedenju. Nekateri so to našli v hrani. Toda to čustveno prehranjevanje je povzročilo, da smo se le zredili in sramovali svojih balonastih teles. Družinski člani in drugi so se nato norčevali iz nas. To je bil nepošten cikel: hrana nas je tolažila, a to udobje je povzročalo še več težav, kot smo jih sprva imeli. Poskusili smo vse, kar smo lahko pomislili, a nič ni delovalo trajno, da bi ustavili ta cikel. Pohabljeni smo bili s sovraštvom do sebe.

Lepota programa ACA je v skoraj zagotovljeni ozdravitvi poškodb iz otroštva.

Tolažbo najdemo v praksi 12 korakov, delu, ki obnavlja naše ukradene identitete. Ko okrevamo, se poraja desetletij napolnjenih občutkov in zakopanih spominov. Naša Višja Moč nam pomaga obvladati ta čustva in sprejeti sebe. Naš ljubeč starš vodi našega notranjega otroka skozi vsako čustvo z nežnostjo, po kateri hrepenimo, in z dostojanstvom, ki si ga zaslužimo.

Na ta dan, ko se bodo pojavila močna čustva, se bom spomnil, da imam pripravljena prava orodja, ki čakajo, da jih uporabim. Lahko so to koraki, sestanki in telefon, da mi pomagajo najti resnično ugodje.