28. oktober – Pasivno-agresivno

“Z obravnavo svojega strahu sprostimo nekaj naših vpadljivih vedenj manipulacije, pasivnosti-agresivnosti in lažne prijaznosti.”

BRB str. 40

Odraščali smo v domovih, kjer je bila ljubezen pogojna.

Kako smo bili obravnavani, je bilo odvisno od tega, kako smo ravnali. Mnogi od nas so se tako bali, da bi bili kaznovani ali izgnani, da smo se naučili manipulirati z ljudmi okoli sebe. Nekateri od nas so postali zelo dobri v pasivno-agresivnem vedenju: naučili smo se dobiti tisto, za kar smo mislili, da želimo ali potrebujemo, ne da bi to neposredno zahtevali, tako da smo si nadeli lažno masko.

Ker so bili to mehanizmi preživetja, ki temeljijo na strahu, smo medtem odrasli spoznali, da v resnici ne dobimo tistega, kar potrebujemo.

Za nekatere od nas je frustracija ob občutku, da moramo delovati na ta način, pogosto narasla do točke, ko bi kar eksplodirali, zaradi česar bi se lahko obvladali v neko obliko odvisnosti. Na koncu smo pristali na mestu, kjer nismo vedeli, kdo smo v resnici.

Za nekatere med nami, ki imamo “srečo”, ko so nam vse naše taktike zatajile, se je našla pot na srečanje ACA.

Tu se začnemo soočati s svojimi osnovnimi strahovi in ​​da se naučimo biti pošteni do sebe. Začnemo se zdraviti z drugimi. Da, težko je spremeniti tako zakoreninjene navade, a vemo, da je to mogoče. Saj vidimo, da to počnejo tudi drugi okoli nas v programu.

Če me bo danes zamikalo manipulirati z drugimi s mojimi starimi vzorci obnašanja, se bom potrdil, da sem sposoben novega, zdravega, življenje oživljujočega vedenja.