3. avgust – Osmi korak

“Naredili smo seznam vseh oseb, ki smo jih oškodovali, in postali pripravljeni, da se vsem oddolžimo.”

BRB str. 227

Sestavljanje seznama za oddolžitev je del tega, da pobrišemo list in stopimo v nov način življenja. Mnogi od nas smo bili kot odrasli del fizično in čustveno nevarnih odnosov in vedeli smo, da bomo sčasoma morali imeti svojo vlogo v teh odnosih.

Ko smo delali seznam popravkov, so nam rekli, naj sebe postavimo na prvo mesto. Ob tem smo razmišljali o vsem, kar smo izgubili, predvsem o otroštvu, in kaj to pomeni za nas. Čeprav smo zamudili stopnje otrokovega razvoja, do katerih smo bili upravičeni, smo ugotovili, da bi se lahko negovali in pomagali nadomestiti to izgubo.

Ko priznamo in popravimo kakršno koli samopoškodovanje, ki smo si ga storili, vključno s tem, da si nismo odpustili tega, da smo zgolj ljudje preidemo na popravo krivic drugim, vedoč, da se od nas ne zahteva, da se odkupimo nevarnim ljudem.

Osmi korak nam pomaga duhovno in čustveno rasti. Karkoli popravimo na koncu, je to proces zdravljenja. Kot del tega procesa nadaljujemo z delom na pomanjkljivostih značaja, zaradi katerih smo sploh morali vnesti spremembe. Gremo naprej z zaupanjem in ljubeznijo do vsega, kar sledi.

Na današnji dan bom najprej posodobil  zaobljube, kar dolgujem sebi. Nato pa bom delal na tistih, ki sem jih morda dolžan drugim.