4. avgust – Duhovno, ne religiozno

“V ACA uporabljamo duhovni in ne verski pristop k zdravljenju posledic vzgoje v disfunkcionalnem domu.”

BRB str. 76

Avtorji metode 12 korakov so vedeli, da je lahko uporaba besede “Bog” izpade kontroverzno, čeprav trdimo, da smo duhovni.

Ko na naših srečanjih slišimo besedo “Bog”, se nekateri počutimo potolaženi, nekateri pa občutimo negativnost in žalost.

Ne glede na našo reakcijo je pomembno, da se spomnimo, da se v ACA združujemo okoli duhovnega temelja, ki nam omogoča, da verjamemo, kar se odločimo.

Mnogi od nas smo odraščali ob ljubečem in podpirajočem Bogu, mnogi pa smo odraščali ob Bogu, ki kaznuje.

Ne glede na to, kakšna prepričanja smo imeli v otroštvu, smo kot odrasli pogosto našli drugačno razumevanje. V mnogih primerih pa še naprej iščemo samo pot, ki se nam zdi udobna.

Duhovno, ne religiozno pomeni, da naša družba priznava, da obstaja veliko sistemov prepričanj, in plašč duhovnosti nam omogoča, da smo enakovredni pri našem okrevanju.

Nihče od nas ne pozna pravega odgovora za nikogar drugega. Ni enega pravega načina za verovanje in spoštujemo medsebojne razlike, čeprav drug drugega brezpogojno podpiramo.

Na ta dan, ob tem ko si prizadevam okrepiti svoje duhovno prepričanje, prakticiram strpnost do prepričanj, ki se razlikujejo od mojih.