30. april – Družinska bolezen alkoholizma

“Ker je alkoholizem družinska bolezen, so prizadeti vsi družinski člani, ne glede na to, če pijejo ali ne. Z neverjetno predvidljivostjo otroci odrastejo v zasvojenost ali se poročijo z odvisno ali kompulzivno osebo.”

BRB str. 13

Morda smo se zavedali učinkov alkohola na naše življenje. Ali bolj verjetno, smo zanikali, da bi ta bolezen vplivala na nas.

Počasi so se tančice zanikanja dvignile, ko smo videli, kako nas je bolezen prizadela, hočeš ali ne, tudi če so alkoholika odstranili iz doma. Morda smo nezavedno le našli nov in izboljšan alkoholni tip osebnosti, s katerim bi nadaljevali noro igro disociacije.

Ko se udeležujemo srečanj ACA, se zdi, da imamo prirojen občutek, da je prostor za srečanja varen, saj iskreno govorimo o tem, kaj čutimo in doživljamo. Začnemo videti vzorce in navade v vseh naših odnosih – da lahko disfunkcija izvira iz naših ustnic, ne da bi je sploh opazili. Bolj se zavedamo nezdravih odločitev, ki jih sprejemamo, tako zavestno kot nezavedno, in izbiramo drugačne možnosti.

Na ta dan priznam, da me je prizadela družinska bolezen zasvojenosti. Pozoren bom na vzorce in navade, ki sem jih doslej zanikal, da jih ne bom več ponavljal.