5. november – HALT(S)

“Zapomnite si kratico HALT (nem.: ustavi se, op. IZ). Ne bodi preveč lačen, jezen, osamljen, utrujen ali resen (ang.: hungry, angry, lonely, tired). Ko se pretirano izčrpavamo, se zlahka pretirano odzivamo na situacijo. Telovadi, dovolj spi, piši dnevnik in si prizadevaj za uravnotežen življenjski slog.”

BRB (Velika rdeča knjiga) str. 427

HALT je kratica, ki je dobro znana v številnih 12 Koračnih skupinah.

Označuje: lačen, jezen, osamljen in utrujen. Ko čutimo neravnovesje, se nam pogosto zgodi eden ali več teh pojavov. Ko se zavemo, kaj nam dogaja, lahko naredimo potrebne korake, da se primerno odzovemo.

Na koncu HALT radi dodajmo še “S”, ki pomeni “resno” (ang.: serious), lahko pa tudi pomeni »prestrašen« (scared), »žalosten« (sad) ali »bolan« (sick)- občutke ali stanja, ki smo jih imeli večino svojega življenja, vendar nismo vedno prepoznali učinkov, ki so jih imeli. Kadarkoli nam dogaja “S”- je čas, da smo še bolj blagi do sebe.

Naučili smo se, da ignoriranje ne spremeni naše realnosti. Celo dolgotrajni člani skupin ACA so že doživeli, da se njihov program okrevanja sesuje, ko opustijo HALTS. Takrat, ko smo posebej ranljivi lahko obrambni ukrepi vključujejo še povezovanje z našo Višjo silo, obiskovanje sestankov in pogovor z drugimi člani ACA. Učimo se, da nam te stvari pomagajo doseči ravnovesje v našem življenju.

Na današnji dan si bom dobro zapomnil kratico HALT, ko se počutim na tleh in ne vidim izhoda. Potem naredim naslednjo pravo stvar in blago poskrbim zase, kot si zaslužim.