6. januar – Razmerja z zlorabo

“Ostajamo v nasilnih odnosih, ker so podobni tistim, v katerih smo bili vzgojeni.”

BRB str. 197

Dobro nam gre in zdi se, da stvari delujejo gladko.

Potem pa nenadoma: “Bam!” Spodnese nam tla pod nogami. Počutimo se izdane s strani tistih, ki nas domnevno najbolj ljubijo. In počutimo se neumni, ker smo še enkrat verjeli, da bodo stvari šle na bolje.

To lahko opiše, kaj se je zgodilo v našem otroštvu in tudi kaj se dogaja v naših odraslih odnosih. Zlorabo lahko doživimo kot odrasli, pa naj gre za izvorno družino ali drugo razmerje.

Morda smo čustveno ali fizično podrti, toda s pomočjo programa se lahko zdaj naučimo ločiti od nasilnika. Nismo ujeti, kot takrat, ko smo bili otroci.

V ACA se naučimo zaupati na prej nedosegljivi ravni.

Imamo izbire – še naprej upati, da se bodo spremenili drugi, ki nas še naprej zlorabljajo, ali pa da se odstranimo in poiščemo varno zatočišče. Obstaja veliko stopenj varnega zatočišča, od zavetišča do preprostega srečanja z našimi prijatelji iz ACA. Na voljo so, če smo le pripravljeni stati svobodno.

Na današnji dan bom izbral najboljšo pot za svoje čustveno zdravje. Pripravljam se, da bom sprejel odločitve, ki spremenijo življenje, da se umaknem iz nasilnih odnosov.