6. maj – Bolezen družinske disfunkcije

“Družinska disfunkcija je bolezen, ki prizadene vse v družini. Ni nujno, da bi vplivala na uživanje pijače. To je aksiom ACA in služi kot osnova za naš prvi korak.”

BRB str. 22

Ne glede na to, ali smo »obsedeni« antialkoholiki ali »samorastniški« alkoholiki, naša perfekcionistična in skrajna stališča ali vedenja trajno preživijo nam navidezno začasne učinke alkohola in drugih motenj v družinskem sistemu.

V prvem koraku v ACA priznavamo, da smo nemočni nad posledicami alkoholizma in družinske disfunkcije. Zdi se nam, da je teh učinkov neskončno število, tako kot pri zvezdah na nebu. A ne glede na učinke, na katerih začnemo delati v okrevanju, bomo zagotovo odkrili še bolj subtilne učinke vsakič, ko bomo delali korake. Gre za proces odkrivanja – da smo vsi prizadeti zaradi te bolezni družinske disfunkcije.

Kakor se vedno znova vračamo, doživljamo vedno večjo širino osnove našega okrevanja, ko še naprej priznavamo učinke, na katere nimamo vpliva.

Na današnji dan se bom spomnil, da sem nemočen nad posledicami alkoholizma in družinske disfunkcije. Nisem pa nemočen nad samim seboj. Zdaj sem se pripravljen soočiti z vplivom mojega otroštva name.