7. marec – Lažni jaz

“Lažni jaz je odrasla otroška osebnost, izražena v 14 lastnostih seznama perila.”

BRB str. 7

Med odraščanjem smo nevede uporabljali tehniko preživetja razvijanja lažnega jaza, preobleke in maske, s katerimi smo prikrivali soodvisne in zasvojenske značilnosti, ki smo se jih naučili od naših disfunkcionalnih družin. Bali smo se in bili smo pod nadzorom drugih ljudi. Svoje občutke smo osnovali na vedenju naših staršev. To smo storili, ker nismo smeli izraziti svojih osebnih občutkov- oz. bi bili drugače deležni povračilnih ukrepov.

Seznam perila je pomembno orodje, ki ga uporabljamo za prepoznavanje naših značilnosti ACA. Vodi nas pri izdelavi brezhibnega popisa, s čimer razkrije naš Resnični jaz in potrjuje našo vrednost. Naučimo se, kakšno vedenje želimo spremeniti, da bi se premaknili od svojega lažnega jaza k svojemu resničnemu jazu.

V okrevanju začnemo razumeti, da je za rast pomembno, da sprejmemo in ne zanikamo vse svoje občutke. Nekateri med nami uporabljajo slogan “Brez občutka ni zdravljenja” skoraj kot mantro. Postopoma se pojavi naš Resnični Jaz, ko segamo do drugih v druženju in ko se učimo jezika ACA.

Na današnji dan vem, da ko odstranim masko svojega lažnega jaza, lahko svobodno sprejemam zdrave odločitve o razkritju mojega Resničnega Jaza.