8. junij – Vloge na delovnem mestu

“Da bi dobil pomoč, bi manipuliral s svojimi sodelavci tako, da bi igral različne vloge, na primer preveč prijaznega, žrtve ali da sem prostovoljno naredil nekaj zanje.”

BRB str. 420

V službi smo ugajali drugim, tako kot v naših nasilnih družinah. Včasih nismo niti vedeli, da to počnemo, dokler ni bilo prepozno, potem pa smo morali živeti s posledicami, da smo razdali svojo moč. To je bil znan scenarij. Poustvarjali smo svoje otroštvo.

Ko najdemo svoj glas v ACA, nismo več zadovoljni z igranjem vlog, ki smo jih bili vajeni. Čeprav se včasih bojimo, kaj sledi, se učimo stopati v neznano, korak za korakom. Ne glede na to, ali je naša pot enaka drugim na naših srečanjih ali ne, nas povezuje skupna vez – želja po zdravljenju s pomočjo 12 korakov. Dajejo nam strukturo za življenje, kakršnega nikoli nismo imeli.

Korake in program začnemo prinašati s seboj v delo, kjer se z ljudmi ljudje lahko znajdemo na (za nas terapevtskih) sestankih, ne da bi se tega sploh zavedali. Postavljamo meje in k situacijam pristopamo mirno in neposredno. Kakor odkrivamo naše prožilce, ki jih je še mogoče aktivirati, sodelujemo s sopotniki, da odkrivamo njihove izvore in delamo na tem, da se nam ne spelje več. Druge učimo, da ravnajo z nami na precej drugačen način, kot so doslej.

Na današnji dan se odločim biti svoj Resnični jaz z vsemi, s katerimi pridem v stik.