8. november – Čustvena treznost

“Pot do čustvene treznosti, ki vzdrži skozi čas, je skozi 12 korakov ACA.”

BRB str. 91

Če ga delamo dosledno in pošteno, nam program ACA daje novo pot do čustvene treznosti. Tega odraščanja z disfunkcionalnimi ljudmi v našem gospodinjstvu ne bi zmogli.

Kot odrasli smo večina od nas še naprej iskali nasvete pri disfunkcionalnih ljudeh.

Ne glede na to, ali je šlo za nekoga, s komer smo imeli tesen osebni odnos ali smo delali, smo bili neizogibno razočarani, da so sporočila, ki smo jih slišali ali za katera smo mislili, da smo jih slišali, neresnična. Zdelo se je, da služijo le koristi drugih. To nas je pustilo z globokim občutkom izdaje in vse večjim občutkom nezaupanja, ko smo le ugibali, kaj je sploh normalno.

Ko smo se oddaljili od te zmešnjave, smo naleteli na program, ki od nas zahteva, da prepoznamo resnico v sebi.

S pomočjo našega mentorja lahko vstopimo v nov način razmišljanja. Z disfunkcionalnimi družinskimi člani lahko vzpostavimo razumne meje. Situacijam, ki niso dobre za nas, lahko rečemo ne.

Ko se naši notranji alarmi sprožijo, se ne odzovemo; namesto tega pokličemo sopotnika, da se osredotoči in deluje na zdrav način.

Življenje se premika iz stanja bolezni v stanje lahkotnosti (DIS-ease), ko naš program deluje v nas. Zdaj z lahkoto rešimo situacije, ki jim nekoč nismo bili kos.

Na današnji dan bom, če me začne metati iz tira, dvignil telefon, namesto da bi se vdal disfunkciji. Izbiram čustveno treznost.