14. avgust – Alkoholizem

“Če vaši starši niso pili, so to morda vaši stari starši in bolezen svojih družinskih motenj prenesli na vaše starše. Če alkohol ali droge niso bili problem, je bil vaš dom lahko kaotičen, nevaren in skrb za vas pomanjkljiva, tako kot v mnogih alkoholičnih domovih. “ (BRB str. 18)

Super! Babica je to predala mami, mama pa nama! Kakšne možnosti sploh imamo, da ozdravimo?

Koga krivimo, čeprav se je to prenašalo skozi generacije, dokler ni končno prišlo do nas in morda do naših otrok in vnukov? Ali lahko res krivimo mamo ali babico ali celo prababico? Dejansko nobeden od njih ni nameraval predati te prtljage nam. Ampak je tukaj: in na nas, da jo razpakiramo.

Na srečo imamo najboljše možne možnosti, da nekaj naredimo v zvezi s tem. Dandanes imamo veliko boljše razumevanje mehanizmov prenosa travme med generacijami. In to razumevanje se nenehno razvija. Imamo srečo, da smo del čudovitega človeškega eksperimenta za odpravo posledic generacijskih disfunkcij družin in doseganje čustvene treznosti.

Kot večino poskusov začnemo s predpostavko: da lahko gradimo življenje stabilnosti, varnosti in skrbi zase. Ko se trudimo v laboratoriju okrevanja svojega življenja, najdemo ravno pravo mešanico izkušenj, analiz in duhovnih načel ter vsakodnevno poročamo o napredku sopotnikom in naši Višji Sili.

Danes bom opazil napredek, dosežen v iskanju mojega čustvenega ravnovesja. Naklonil si bom priznanje in veroval, da morem okrevati.