15. avgust – Osma obljuba

“Odločili se bomo, da bomo ljubili ljudi, ki znajo ljubiti in so odgovorni zase.”

(BRB str. 591)

Pred prihodom v ACA se nismo zavedali kaj dosti stvari.

Morda je bila najbolj boleča naša nezavedna izbira ljudi, za katere smo mislili, da jih imamo radi.

Kot otroci smo želeli ljubiti svoje starše. Zato smo spregledali njihovo disfunkcijo kot način, kako jih narediti vredne ljubezni. Navsezadnje je bila alternativa bodisi videti jih takšne, kot so v resnici ali oditi – izbira, ki je za otroka le redko možna.

Medtem odrasli smo se še naprej nezavedno odločali, da bomo imeli radi druge disfunkcionalne ljudi, dokler se nam nekega dne ni posvetilo.- Strahotno podobni so bili že znanim ljudem, ki smo jih že ljubili. En sam stalno ponavljajoči se déjà vu.

Ko se zavedamo svojih otroških izkušenj in delamo v ACA, začnemo ljubiti in sprejemati svoj Resnični Jaz.

Le tako smo lahko v zdravih odnosih z drugimi. Začnemo izbirati ljudi, ki so nas sposobni resnično ljubiti in prevzemajo odgovornost zase. Pripravljeni smo deliti svoj Resnični Jaz z osebami, ki so do tega upravičene, in so nam v zameno sposobne odgovorno vračati ljubezen.

Danes bom preučil svoje odnose, tako pretekle kot sedanje, da mi pomagajo razumeti odločitve, ki sem jih sprejemal. V svojem življenju bom začel deliti svoj pravi jaz z drugimi, da bom mogel najti ljubezen, ki si jo zaslužim.